Digitalisering och hållbarhet inom redovisning
Om utbildningen
Nya riktlinjer för hållbarhetsarbete och tillhörande redovisning innebär en utmaning för många företag. Näringslivet efterfrågar kompetens i att hantera digitala verktyg, flöden och system, god kundkommunikation samt att kunna stötta sina klienter i hållbarhetsrelaterade frågor genom hela kundresan.
Utbildningen passar dig som är yrkesaktiv inom redovisning och ekonomi men behöver komplettera med djupare kompetens inom digitaliseringsverktyg, konsultativt förhållningssätt och hållbarhetsrapportering.
Utbildningen sker på distans, vilket gör det möjligt att studera utbildningen var du än bor eller befinner dig.
Det här är en kort YH-kurs
IHMs korta YH-kurser är kostnadsfria, flexibla, på deltid och distans och skräddarsydda för arbetsmarknadens behov. YH-kurserna riktar sig till dig som redan är verksam inom en bransch, har arbetat inom samma område alternativt att du har tillgodogjort dig kompetensen via studier. Syftet med utbildningen är att bygga vidare och bredda din kompetens för att ta nya steg i karriären.
Att läsa en kurs på distans har många fördelar. Du får kvalificerad utbildning där det passar dig. Dessutom kan du flexibelt bestämma ditt schema efter dina preferenser och så kommer du i kontakt med andra deltagare spridda över hela Sverige.
Att läsa en deltidskurs samtidigt som du arbetar ger inte bara skjuts i din karriärutveckling, det kan också vara ett sätt att prova något nytt - utan en paus i din karriär.
Samtliga kurser kräver grundläggande behörighet (slutbetyg ifrån gymnasieskola, eller motsvarande) i kombination med specifik yrkeserfarenhet - var därför noga när du ansöker så att alla relevanta betyg och intyg bifogas i din ansökan.
Efter utbildningen
Genom denna utbildning får du en stabil grund för att professionellt kunna analysera, utvärdera och planera för försäljning via marknadsplatser ned hänsyn till den egna organisationens varumärkesstrategi, e-handel och digitala infrastruktur, kopplat till olika marknadsplatsers affärsmodell, profil och funktionalitet.
Nyhet för företag: köp en plats
Låt företaget finansiera studierna: Att genomföra en uppdragsutbildning är det samma som om du blir antagen till en befintlig YH-kurs i form, upplägg, resultat och examination. Skillnaden är att studieplatsen betalas av din arbetsgivare/ditt företag - och därav krävs inte en individuell ansökningsprocess till utbildningen.
Här kan du läsa mer om hur det fungerar och se vilka andra YH-kurser som just nu är köpbara för företag.
Kursen Digitalisering & hållbarhet inom redovisning kostar 16.900 kr exkl moms per deltagare. Sista anmälningsdatum är den 31 januari (gäller start våren 2025). Anmäl intresse via formuläret nedan.
Kurser
15 YH-poäng
- Digital transformation i redovisningsbranschen:
- Användning av senaste digitala verktyg och teknologier såsom AI, maskininlärning och automatisering, och hur dessa kan tillämpas effektivt i redovisning.
- Hållbarhetsstrategier och rapportering:
- Integrera hållbarhetsmål i affärsstrategierna.
- Förståelse för European Sustainability Reporting Standards (ESRS) och andra relevanta efterlevnadskrav inklusive EU
- taxonomiförordning.
- Utformning av hållbarhetsrapportering för att uppfylla både regelverk och intressentkrav, med exempel på kommunikation av hållbarhetsmål genom effektiv rapportering.
- Konsultativa färdigheter och kundrelationer:
- Bygga och underhålla starka kundrelationer genom effektiv kommunikation och ett holistiskt perspektiv på kundresan.
- Rådgivning med fokus på hållbarhet och digitalisering för att leda organisatoriska förändringar.
- Case-studier och praktiska tillämpningar:
- Verkliga case som visar hur digitalisering och hållbarhetsstrategier tillämpas i praktiken inom konsultativt arbete.
- Verktyg och metoder för att upprätta och säkerställa korrekt innehåll i hållbarhetsredovisningar.
15 YH-poäng
- Automatisering av redovisningsprocesser:
- Detaljerad genomgång av hur automatisering och AI kan effektivisera redovisningsprocesser, inklusive realtidsbokföring och rapportering.
- Digitala ekonomisystem och integrationer:
- Översikt av olika ekonomisystem som QuickBooks, Xero och SAP, deras funktioner och fördelar samt möjligheter för integration med andra affärssystem.
- Strategier för att utvärdera och anpassa systemen till företagsbehov, med fokus på hållbarhetsintegration såsom uppföljning och rapportering.
- Säkerhetsaspekter och dataskydd:
- Djupgående diskussion kring säkerhetsutmaningar och dataskydd i en digitaliserad ekonomivärld, inklusive tillämpning av GDPR och andra relevanta regelverk.
- Workshops och praktiska övningar:
- Hands-on övningar med digitala verktyg och system för att utveckla digitaliseringsstrategier anpassade för olika typer av företag.
Kursupplägg
- Förinspelade teorifilmer från ansvariga lärare på kursen
- Schemalagda valfria workshops på dagtid (spelas ej in)
- Digitalt studiematerial
- Instuderingsfrågor, övningar och reflektionsuppgifter
- Examinationer sker individuellt på distans för respektive delkurs
- Eventuellt tillkommer kurslitteratur
Alla studerande startar kursen samtidigt men du väljer själv när vilken tid i veckan det passar dig att studera. Schemalagda tillfällen med lärare är inte obligatoriska men en stor del av pedagogiken på IHM Yrkeshögskola bygger på egna erfarenheter från lärare och kursdeltagare. Examinationer sker på distans för respektive delkurs.
Plats & Startdatum
Omfattning
12 veckor på halvfart (50%)
Utbildningen ger 30 YH-poäng.
Språk
Svenska (Engelska förekommer i kurslitteratur och kursmoment)
CSN-berättigad
Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel. Ansök hos CSN. Kostnad för litteratur tillkommer.
Har du rätt till omställningsstudiestöd?
Ansökan
För att din ansökan skall bedömas behöver du skicka in dina gymnasiebetyg (eller motsvarande) samt fylla i och bifoga bilaga för Yrkeserfarenhet
Behörighet
Gymnasieexamen med godkänt betyg i kurserna Svenska 1, Matematik 1 och Engelska 5, eller motsvarande.
Samt minst två års yrkeserfarenhet på heltid inom ekonomi och/eller redovisning.
Saknar du behörighet? Sök med reell kompetens.
Sagt om Digitalisering och hållbarhet inom redovisning
Sara Hammar
Accounting Manager, The Absolut Company AB
”Det är viktigt att redovisningskonsulter följer med i trender/utveckling på arbetsmarknaden. Digitalisering och hållbarhet ligger i tiden och det är viktigt att förstå syftet och hur man går tillväga för att skapa mervärde i föränderliga organisationer när det traditionella redovisningsarbetet förändras drastiskt.”
Vanliga frågor om Digitalisering och hållbarhet inom redovisning
Om utbildningen
Om utbildningen är på halvfart, så innebär det i snitt ca 20 timmars studier per vecka. Meddela gärna din arbetsgivare att du ska studera, för att kunna komma loss på workshops under dagtid.
Workshops är inte obligatoriska, men vi rekommenderar att man är med på dessa för att få ut så mycket som möjligt av kursen. Det är där som diskussioner och utbyte mellan lärare och medstuderande sker. Workshops spelas inte in så dessa går inte att ta del av om du inte är med live. Vi lägger samtliga workshops och handledningstillfällen på dagtid mellan 09.00-16.00, för det är då vi har tillgång till våra lärarkonsulter.
Alla våra kurser har individuella inlämningar som sker digitalt.
Du får gärna ansöka till flera kurser men vi rekommenderar dig att endast läsa en kurs åt gången för att hinna med, då våra kurser riktar sig till dig som vill studera vid sidan av ditt arbete.
Ja, du får ett utbildningsbevis.
Om ansökan
Arbetslivserfarenhet styrker du genom att fylla i IHM:s bilaga för yrkeserfarenhet med tydlig beskrivning av dina olika yrkesroller. Tänk på att start- och slutdatum, titel, arbetsbeskrivning samt omfattning skall finnas med för respektive tjänst. När du blivit behörig till utbildningen kommer du även få inbjudan till ett urvalsprov där du testas i dina kunskaper inom ämnet.
Om du till exempel saknar dina gymnasiebetyg kan du bli behörig genom reell kompetens. Det vill säga vi tittar på hela din samlade kompetens inklusive arbetslivserfarenhet, föreningsverksamhet och andra erfarenheter som du har samlat på dig genom livet. Här kan du läsa mer.
Vi använder oss av en bedömningshandbok framtagen av Universitets- och högskolerådet (UHR) och en handbok för tillträde som Myndigheten för yrkeshögskolan har tagit fram. Med hjälp av dessa underlag kan vi göra behörighetsbedömningar av de flesta olika betygstyperna som exempelvis avgångsbetyg, mellanårsbetyg, slutbetyg, folkhögskolebetyg och komvux.
På motsvarande sätt granskar och bedömer vi dina utländska gymnasiebetyg, för att avgöra om de möter grundläggande och särskilda förkunskapskrav inom utbildningen. Om du har en översättning eller validering från UHR så bifoga den.
Det är svårt att svara på. Det beror på när du läste den och vilka kurser den har innehållit. Skicka in dina kurscertifikat så återkopplar vi om det är någonting som saknas.