Yrkesguide: Företagssäljare
Med mängder av karriärval, oändliga utvecklingsmöjligheter och dagar som aldrig är den andra lik, är yrket som B2B-säljare minst sagt händelserikt.
Här kan du läsa mer om vad yrkesrollen innebär, vilken utbildning som krävs och hur framtiden ser ut.
Vad är en B2B-säljare?
En B2B-säljare, även kallat företagssäljare, arbetar med att sälja produkter och tjänster till andra företag och organisationer.
B2B-säljaren har som uppdrag att hantera och vårda kundrelationer för att skapa affärsnytta, som i sin tur ska leda till merförsäljning. Ungefär som ett mellanled mellan företagskunden och verksamheten som säljaren arbetar på.
Ibland blandar man ihop B2B och B2C. B2B står för Business to Business och B2C för Business to customer. Precis som B2C låter vänder det sig till privata konsumenter och inte verksamheter.
Säker du Expertis inom Key Account Management och B2B-försäljning?
Arbetsuppgifter - vad gör en företagssäljare?
Hur en B2B-säljare jobbar kan skilja sig åt mellan olika verksamheter, branscher och områden. Du kan exempelvis arbeta på interna säljavdelningar, byråer eller på uppdrag av andra företag. Vad företagssäljaren faktiskt säljer kan också variera, det kan vara enskilda eller kombinerade produkter och tjänster, engångsinsatser eller längre samarbeten.
Som B2B-säljare har du ett finger med i spelet från första införsäljningsmöte och beställning till leverans och uppföljning. Förutom goda kunskaper om din egen verksamhet och konkurrenter är det viktigt att ha strategisk kompetens samt goda kunskaper i etik och säljteknik.
Företagssäljaren har god insikt i verksamheten, är påläst om konkurrenterna och deras arbete och besitter mycket god ekonomisk kompetens. Den ekonomiska kompetensen är väsentlig eftersom B2B-säljaren hanterar omfattande avtal med stora summor pengar. Men också för att se till att skapa lönsamhet åt sin egen arbetsgivare och verksamhet. De flesta B2B-säljare arbetar i team där man gemensamt satt upp realistiska säljmål att sträva efter och uppnå.
I det dagliga arbetet ingår mycket prospekteringsarbete. Du spanar efter nya potentiella kunder och sköter all kommunikation för att engagera och intressera dem för ett eventuellt köp. Företagssäljaren är med det sagt mycket påläst om kundernas vanor och förväntningar. För att på bästa sätt nå fram till varje enskild kund och bemöta deras behov.
Företagsförsäljning är ett mycket långsiktigt, strategiskt och tidskrävande arbete. B2B-säljarens funktion är att skapa goda affärsrelationer där båda parter har en stark tillit till varandra. Det kan ta många månader innan en kund signar ett avtal.
"Jag känner inte någon som inte fick jobb omgående" - Läs blogginlägget med Andrew Jarder, international Account Manager-studerande.
Inom vissa branscher och verksamheter får B2B-säljaren även ta på sig rollen som rådgivare eller konsult inom sitt specifika område. Företagssäljaren blir då så inkluderad i kundens verksamhet att hen ofta uppfattas som deras egen medarbetare.
Så blir du en B2B-säljare
Utbildning B2B-säljare
Du kan utbilda dig till företagssäljare genom utbildningar inom försäljning på yrkeshögskola, vid IHM Business School finns exempelvis den populära YH-utbildningen Account Manager B2B.
Om du vill specialisera dig som B2B-säljare inom en viss bransch är det värdefullt att även ha läst kurser och utbildningar inom det branschområdet. Det är extra bra att även ha läst exempelvis ekonomi eller teknik på gymnasiet eller högskola.
Som du märker är vägen för att bli företagssäljare inte huggen i sten utan väldigt individuell. I vissa verksamheter kan du få chans att vidareutbildas på plats, utan krav på akademisk utbildning. Kom dock ihåg att det kan vara svårare att få en högre position eller mer komplexa arbetsuppgifter utan någon form av meriterande utbildningsinsatser. Likaså sätter det käppar i hjulet om du i framtiden vill byta till en position där utbildning står med på kravlistan.
Utbilda dig inom försäljning på IHM
Att förlita sig på magkänsla duger inte, idag måste hela säljavdelningen bli ett team av kundreseexperter - bli expert du med!
Personliga egenskaper
Om du siktar på att bli en skicklig B2B-säljare behöver du vara bra på att läsa av människor, deras behov och önskemål. Du behöver också tycka om att arbeta resultatinriktat, strategiskt och ha ett gott sinne för affärer.
Som B2B-säljare har du en förtroendeingivande aura som skapar trygghet och inspiration hos såväl dina kunder som dina kollegor.
Vad tjänar en B2B-säljare i lön?
Medellönen som B2B-säljare ligger på 42 600 kr/månad.
Lönen baseras på tidigare erfarenhet, utbildning och vilken bransch och affärsområde som du arbetar i, samt vilka arbetsuppgifter och vilken position som du har. Många företagssäljare får även provision utöver sin fasta lön, som oftast är en procentsats av försäljningspriset eller ett fast belopp per såld enhet.
Karriär och framtidsutsikter
I takt med den digitala och teknologiska utvecklingen tillkommer fler verksamheter och konkurrensen växer. I samband med det förändras rollen som B2B-säljare. Efterfrågan av riktigt skickliga företagssäljare växer, men likaså kraven på specialistkompetens inom branscherna. Detta skapar goda chanser att utvecklas och avancera inom rollen som B2B-säljare.
Jobba nationellt och internationellt
Om du undrar var en B2B-säljare jobbar är svaret var som helst i hela världen. Det finns både nationella och internationella verksamheter som är i behov av företagssäljare. För dig som är sugen på att ta dig bortom Sveriges gränser är alltså detta ett utmärkt yrke.
Utbildning inom företagsförsäljning
Lockas du av att bygga långsiktiga relationer och att i land viktiga affärer? IHM erbjuder YH-utbildningar inom försäljning med program och kurser uppdaterade efter marknadens behov och LIA (lärande i arbete) som ofta leder till jobb direkt efter examen.
Kompetensutveckling för företagssäljare
Är du redan en B2B-säljare? IHM erbjuder kurser inom försäljning som du går parallellt med ditt jobb och som hjälper dig att hålla kompetensen uppdaterad. Utöver detta så erbjuds det även hela program och utbildningar i försäljning för dig som är yrkesverksam.