Joel Karlsson kombinerar musik och redovisning
Joel Karlsson, nyanställd redovisningskonsult vid redovisningsbyrån Nöjesekonomi
– Musik är ett stort intresse, det startade med att jag började spela saxofon vid sex års ålder. När jag var 16 flyttade jag från Skåne till Stockholm för att plugga musik vid Kulturama. Efter Kulturama fortsatte jag studera på folkhögskola och tog sedan en kandidat på musikhögskolan i Stockholm, därefter började jag frilansa inom musiken. Jag upptäckte efter ett tag att jag också tyckte det var väldigt roligt att ta hand om de administrativa delarna av företagandet.
Vad har du spelat för musik genom åren?
– Jag pluggade framför allt jazz så det har blivit mycket jazz, men det har varit allt möjligt, pop och musikal. Jag har rest mycket runt bland Sveriges jazzklubbar och spelat på olika evenemang. Det var ett häftigt och resande liv ett tag, det kunde gå upp och ner ekonomiskt men man fick se mycket.
Vill du hjälpa framtidens företag? Bli Ekonomi- & redovisningskonsult
En kostnadsfri och CSN-berättigad utbildning via Yrkeshögskolan
Hur kom du in på den ekonomiska delen av musiken?
– Jag skaffade en enskild firma 2012 och hade då ingen bra koll på det ekonomiska, men fick hjälp av en moster som jobbade med ekonomi. Sedan började tycka att det var mer och mer kul, när jag gick på Musikhögskolan så hjälpte jag många i min klass eftersom de flesta hade en enskild firma och inte själva visste hur man skulle göra. Jag tyckte det blev mer och mer kul att hjälpa andra människor som vill driva egna företag.
Hur dök IHM:s utbildning Ekonomi- & redovisningskonsult upp på din radar?
– Innan jag började plugga visste jag inget om yrkeshögskola, men när jag pratade med en kompis som pluggade där så insåg jag att den praktiska inriktningen skulle passa mig. Jag tittade först på nätet och gick sen på öppet hus vid IHM och tyckte allt lät väldigt bra. Jag kommer ihåg att jag stannade kvar efteråt och pratade med lärare och IHM-studenter. Det var nog därför jag valde att börja på just IHM.
Hur var det att börja på utbildningen?
– Jag tyckte det var bra ända från start. Folk var ambitiösa, folk hade liknande intressen, men kom från olika bakgrunder. Allt gick väldigt fort framåt, vilket gjorde att man kände att man lärde sig väldigt mycket på väldigt kort tid.
Hur skulle du beskriva pedagogiken?
– Pedagogiken har varit ganska lik under de flesta kurserna. Det är teori blandat med många praktiska övningar, exempelvis analyser av riktiga årsredovisningar från olika företag och diskussioner kring dem.
Och nu är du ute på din andra LIA-plats?
– Precis, jag är på ett ställe som heter Nöjesekonomi. Det riktar sig mot kultur och nöjesföretag, så många av våra kunder är musiker, författare och eventbolag och så vidare.
Kan du förankra din roll som musiker här?
– Det skulle jag absolut säga, jag har fått mycket på köpet som musiker. Det handlar exempelvis om upphovsrättigheter och den typen av intäkter, vilka kan vara svåra att få grepp om. Moms inom kulturverksamhet kan också vara lite lurigt, men är något jag har bättre koll på med mina tidigare erfarenheter.
Vad gör du på din LIA-plats idag?
– Jag gör verkligen allt som en redovisningskonsult gör idag. Det rör både löpande redovisning och bokslut och allt däremellan.
Hur väl förankrad är LIA-platsen vid Nöjesekonomi med själva utbildningen?
– Jag tycker hela utbildningsprocessen har varit väldigt välgjord. Man har fått kakbitar under de här två åren och nu ska man baka hela kakan. Det känns verkligen som att man syr ihop de här två åren under den här LIA-perioden.
Hur ser möjligheterna ut för fortsatt arbete på din LIA-plats?
– Det är faktiskt redan klart sen en vecka tillbaka. Jag ska börja nu på måndag och går sedan upp på heltid i januari, jag ska bara avsluta skolan först.
Stort grattis till jobbet, hur ser framtiden ut på det nya jobbet?
– Nu känner jag att jag vill få lite rutiner på saker, förankra mina kunskaper ordentligt. Jag valde också den här inriktningen för att kunna fortsätta spela musik, min arbetsplats låter mig vara väldigt flexibel vilket gör att jag kan fortsätta spela.
Hur mycket plats kommer det bli för musiken framöver?
– För tillfället spelar jag inte så mycket musik på grund av corona, det är väldigt få spelningar. Men jag planerar att vara med på musikal på Åland i mars, om den nu blir av och nu i november, december är jag med och spelar med ett band i Stockholm, med ett koncept där en komiker ska vara med på scen tillsammans med bandet.
Vilken yrkesroll skulle passa dig bäst?
IHM yrkeshögskola tar dig raka vägen till arbetsmarknadens framkant. Se våra yrkesguider och läs om vilket yrke som passar dig bäst