Nytt chefsjobb och tre Business Executive-utbildningar på ett år
Vilka är dina drivkrafter Andreas?
– Nyfikenhet, jag älskar kunskap och resan för att få den. Faktaböcker lär mig mycket, men det är min nyfikenhet och driv att veta mer som verkligen utvecklat mig. Jag upplever också att det är genom att alltid göra det bästa jag kan i alla situationer och tjänster som jag har fått förmånen att utvecklas som jag gjort.
Hur har den här nyfiken växt fram?
– Nyfikenheten är nog medfödd, men den har utvecklats under mitt arbete som servicetekniker. Att vara servicetekniker innebär att hitta felet, vad som ska åtgärdas och vad som kan förbättras. Det tankesättet har format mig och något jag haft med mig i alla tjänster efter teknikeråren.
Hur kommer det sig att du blev tekniker?
– Jag gick på det naturvetenskapliga programmet med teknisk inriktning vid Angereds gymnasium. Därefter gjorde jag militären uppe i Boden som radiolänk-gruppchef, där vi reste 42 meter höga master och byggde länkhopp uppe i fjällen. När jag kom hem igen sa arbetsförmedlingen att det där påminner ju om Telia, hoppa in där och bli tekniker - så det blev jag.
Du valde inte att studera vidare?
– Nej det var aldrig tal om att jag skulle utbilda mig på den tiden, jag gillade att arbeta, utan det är mer på senare år som de tankarna kommit mer och mer. Jag har fått erfara så otroligt mycket i min karriär och ibland har jag frågat mig hur jag skulle kunna göra vissa situationer bättre till nästa gång? Så då började jag titta på utbildningar som kunde ge mig teorierna bakom det jag erfarit. Så i våras hoppade jag på Business Management på IHM och nu i höst också utbildningarna Verksamhetsstyrning och Projektledning.
Vill du meritera dig som professionell affärsutvecklare vid sidan om din tjänst?
De två sistnämnda valde du att genomföra samtidigt, trots att de är två terminslånga utbildningar som kräver fullt fokus var för sig.
– Jag fattar att det kan framstå som lite mycket, men under sommarn så kände jag verkligen att jag hittat min väg och funderade mycket på om jag skulle ta Projektledning, Verksamhetsstyrning eller Business Finance. Jag kom dock fram till att i mitt dagliga jobb kommande år så är det viktigare med mer praktiska styrformer och då tyckte jag att Projektledning och Verksamhetsstyrning låg närmare.
Och du valde båda?
– Ja, jag funderade mycket på om jag skulle ta den ena eller den andra. Jag kom in på den ena och stod i kö på den andra och när kurserna väl drog igång kom jag in jag på den andra också. Då ville IHM att jag skulle välja… Men det ville inte jag. Jag ville inte vänta ett halvår på att få kunskapen i den utbildning som jag valde bort, för jag är inte jättebra på att vänta. Så då tog jag båda utbildningarna, det var inte så planerat. IHM frågade om jag var säker på detta och då blev det ju lite av en tävling… Jag kan ju inte veta om jag klarar det om jag inte provar - och nu är jag klar, så det gick ju.
Som om det inte vore nog har du dessutom axlat rollen som ny Servicechef under hösten.
– Precis, det rör sig om service 24/7 för fasta och mobila kommunikationsnät och jag har ansvar för produktionen i min region. Det innefattar idag 21 tekniker, bilar och verktyg, lokaler och lager - att sköta allt som har med verksamheten att göra.
Hur fick du ihop planeringen?
– Det var en utmaning. Jag lever själv och har mina barn hos mig varannan vecka. Personligen tycker jag det är viktigt att finnas där för dem i deras liv med kompisar, aktiviteter och läxor. Samtidigt behövde det kombineras med mitt eget arbete och mina egna läxor. Man kan säga att alla dygnets timmar som inte innebar att sova var planerade, eftersom daglig träning och vänner också behövde vara med i planeringen – då får man strunta i Netflix och Facebook eller andra saker som tar onödig tid.
Hur ser framtiden ut nu när du lyckats ta dig igenom denna utmaning?
– Jag känner att det varit en intensiv period och nu vill jag verkligen kunna fokusera på allt jag lärt mig under det här året, låta det sjunka in ordentligt och applicera det i min nuvarande tjänst. Mitt mål är ju alltid att använda min kunskap för att kunna vara den bästa jag kan vara, inte i tävling med andra, utan bara med mig själv. Sedan tänker jag att jag tar den sista terminen på DIHM:en antingen till hösten eller våren nästa år.
Har du funderingar kring Business Executive Degree?
Ta ett samtal med våra utbildningsrådgivare
Så har Andreas Johansson upplevt Business Executive-utbildningen
Hur kommer det sig att valet landade på Business Executive-utbildningen vid IHM?
– Det var faktiskt i min förra tjänst som jag satt och funderade på hur jag skulle kunna bli den bästa i den tjänsten, och då var jag inne och kikade på en del skolor. Jag droppade in på IHM och såg den här Business Executive-utbildningen och att den skulle kunna ge mig en eftergymnasial examen, vilket är en viktig del för mig och mina framtidsmål. Jag har också flera vänner som gått på IHM tidigare och de har varit väldigt nöjda.
Påverkade det att utbildningen Business Executive Degree nu blivit SeQF 6-certifierat?
– SeQF är mycket relevant för min del. Många tjänster kräver en verifierad eftergymnasial utbildning innan man kan söka positionen. I rekryteringsprocesserna behöver man ofta klicka i utbildningsnivå och har man då enbart gymnasial utbildning kommer man inte vidare i processen. Det kan vara riktigt störande för du kan vara en av de mest meriterade personerna för tjänsten men ändå inte få chansen till intervju på grund av det.
Hur upplevde du Business Management?
– Så här i efterhand så är jag väldigt glad att jag valde just den utbildningen eftersom jag är ganska praktiskt lagd, jag gillar att göra saker och lär mig fort genom det. Jag skulle nog inte klara av en ren teoretisk utbildning där man bara enbart lär sig teorier och sedan skickas ut i verkligheten. I Business Management får man istället verkligen applicera de teoretiska delarna av utbildningen i olika projektarbeten vilket passade mig väldigt bra.
Vilka verktyg fick du med dig från utbildningen?
– Från Business Management fick jag insikten i hur det är att driva en verksamhet på alla plan, inte bara den verksamhetsnära som jag främst varit inblandad i. Jag fick också förståelse av företagsekonomi, marknadsföring och ledarskap. Vi fick också praktisera de teoretiska modellerna och fick svar på frågor som: Hur samspelar alla delar i affärsmodellen? Hur påverkar marknadsföringen vilka effekter kan man förvänta sig? Hur viktigt är ledarskap? Det handlar om att få en förståelse för företagens utmaningar och hur allt samspelar.
Vad tar du med dig från utbildningen Verksamhetsstyrning?
– Verksamhetsstyrning var för mig den roligaste av alla kurser. Mycket på grund av att den är riktad mot de mindre synliga delarna i en verksamhet. Vad som får verksamheten att snurra, så som målstyrning, processkartläggning, organisation mm. Utbildningen fokuserar mycket på att sätta kundens behov först och bygga organisation och processer utefter det. Men inte enbart det utan även medarbetarnas egenskaper. Utefter kundens behov, vilka egenskaper behöver personalen ha, och hur kan vi stötta i det arbetet?
Hur skulle du beskriva Projektledningsutbildningen?
– En bra och övergripande projektledarutbildning där jag fått många viktiga verktyg som projektledare har användning av i sitt arbete. Många projekt skapas utan rätt förutsättningar. Denna utbildning har stort fokus på projektledarens kunskap för hela projektcykeln. Utbildningen har gett mig kunskapen att ställa rätt frågor för att ha så bra förutsättningar som möjligt att driva projekt. Även om jag personligen inte arbetar som projektledare, så känner jag mig väl förberedd att stötta dem som ledare, den dagen jag har projektledare i mitt team.
Prenumerera på IHM Update
Få lästips, nyheter, inbjudningar, specialerbjudanden och mycket annat