Ludmila Christeseva: Konstnär som bygger fred
I början av maj 2023 vann konstnären Ludmila Christeseva IHM Awards mest prestigefylla pris - Impact of the year. Att hon tog hem priset kan både kopplas till hennes outröttliga sociala engagemang men också till en extraordinär förmåga att möta och knyta samman människor, att nätverka och att synas.
– Just nu är det stort internationellt möte för energi och klimat i Stockholm. Jag är själv inte bjuden som konstnär, så istället satte jag mig strategiskt i lobbyn på hotellet där konferensen pågår, berättar Ludmila med glimten i ögat.
Nätverkandet slutade med att hon fick kontakt med tidningen the Guardian och förbereder sig nu för en intervju även med dem.
Från Belarus till Times Square
Ludmila Christeseva föddes i Mahiljoŭ i Belarus 1978, har hon sedan flytten till Sverige 2001 etablerat sig starkt på både den svenska och internationella konstscenen. Hennes konst präglas av influenser från mode, design och aktivism och har resulterat i särpräglade konstverk som visats från Östermalmstorg till Times Square och Ingmar Bergmans 100-årsjubileum på Fårö.
"Att inspirera människor till en ljusare framtid är det största ansvaret en konstnär har idag."
Det senaste året Ludmila Christeseva varit drivande i konstprojektet Gul&Blå: Hela Sverige Flätar på ett stort antal evenemang i Sverige (exempelvis Järvaveckan och Göteborgs 400-års jubilem) och möjliggjort ett möte mellan olika människor för att fläta ihop en 6x3 meter stor svensk flagga av blåa och gula tygremsor. Cirka 10 000 personer har medverkat. Projektet avslutades den 24 februari på konventet Folk och kultur. Tillsammans med sitt team bestående av ukrainska flyktingar planerar Ludmila nu var verket ska ställas ut
– Flätningen har fått en stor metaforisk betydelse. Tanken med projektet var att något skulle förändras i världen, men istället har det blivit fler krig och konflikter och därför känner jag att det är viktigt att fortsätta fläta tillsammans för fred. Att inspirera männsiskor till en ljusare framtid är mitt största ansvar som samtidskonstnär.
Engagemang från hjärtat
Ludmilas många flätningsprojekt startade som en respons på kriget i Ukraina, ett krig som påverkat henne mycket hårt.
– Mitt engagemang för Ukraina kommer från mitt hjärta, men också från förståelsen att pandemin har lärt oss och våra barn att vara rädda för varandra och ta avstånd, medan kriget lär oss att hata och döda varandra. Med min konst strävar jag efter att förena människor och ge dem kärlek och hopp tillbaka.
Du har också ett väldigt starkt engagemang för hållbarhetsfrågan. Var kommer engagemanget ifrån?
– För mig handlar hållbarhet mycket om systerskap och jag använder mode som ett verktyg för att förmedla mitt budskap. Min mamma växte upp under andra världskriget och hon hade fyra systrar och en klänning, som de turades om att bära. Den storyn har jag tagit med mig genom hela mitt konstnärskap.
Det här mindsetet har bland annat resulterat i projektet Kollektiv garderob som invigdes den 3e mars, och som kan sammanfattas som en hållbarhetsrörelse där deltagarna byter kläder med varandra istället för att köpa.
Business Executive Degree
Utöver sina konstprojekt fokuserar också Ludmila på sin Business Executive Degree-utbildning som hon vann den där galakvällen i maj förra året. I höstas slutförde hon utbildningen Business Management och under våren fortsätter hon med Verksamhetsstyrning.
– Det har varit en dröm att få det här kunskaperna inom ekonomi och affärsstrategi. Jag får svar på frågor jag länge undrat över. Jag ser nu framför mig att jag kommer sitta i styrelser och leda företag på global nivå inom det jag brinner för.
Konst och affärsutveckling
Senare i sommar planerar Ludmila att få foten längre in i affärsvärlden genom att lansera en så kallad artist-in-residency, där framgångsrika affärskvinnor får ta över hennes roll som konstnär under en vecka och skapa konst - och dagen efter intervjun ska hon resa till Borås för att delta i NEST 2024, ett innovativt race för en hållbar textil- och modeindustri.
Det råder uppenbarligen ingen brist på engagemang och nya kreativa idéer hos Ludmila Christeseva och vi på IHM ser fram emot att ta del av fler impacts från hennes karismatiska konstnärskap.
Ett urval av Ludmila Christesevas konstverk
- 2015 - Sustainidentity: En utställning om könsidentitet i olika kulturer, visad i Belarus, Kazakstan och Sverige.
- 2016 - War's Unwomanly Face: Ett konstprojekt baserat på Svetlana Alexievichs bok, visat på Armémuseum i Stockholm.
- 2016 - HeForShe Arts Week: En festival för jämställdhet i samarbete med UN Women, med utställningar, workshops och performance.
- 2018 - Fashion Speaks: Ett projekt som lyfter fram kvinnors röster genom mode, visat i Stockholm.
- 2023 - Hantverk som enar, helar och håller: En global textilrörelse för fred och frihet, visad på platser runt om i världen.
Ta reda på mer om Ludmila Christeseva och hennes arbete här
- Hemsida: https://christeseva.com/
- Artten Gallery: https://artten.se/
- LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/christeseva/
- Instagram: https://www.instagram.com/christeseva