Det lilla Tullhuset som aldrig slutar växa
Ur högtalarna strömmar hans 80 år gamla inspelningar och från Tullhusets terrass ser man tydligt Evert Taubes barndomshem, Vinga fyr sticka upp vid horisonten.
Skärgårdsrestaurangen ger ett tidlöst intryck, trots att allt förutom en mur från det gamla Tullhuset bytts ut eller byggts om sedan Preben Pedersen och hans fru Sofie tog över verksamheten 2003.
– Det finns faktiskt inget som är som det var. Vi utvecklas hela tiden och håller fortfarande på, det är det som driver, mig tror jag. Jag ska inte förvalta, jag ska utveckla, säger Preben.
Han har precis tagit sin marknadsekonom DIHM-examen vid IHM och går nu i tankar om att själv starta en utbildning på Tullhuset. Han är uppvuxen på Hönö och har hunnit med mycket, allt från att resa med Transsibiriska järnvägen till att bli förbundskapten i innebandy i Danmark. Tankar om utveckling löper som en röd tråd genom både hans eget och Tullhusets liv.
Lästips: Vad driver en krögare att ta examen Marknadsekonom DIHM?
En plats fylld av historier
– Det finns en ganska härlig historia kring den här byggnaden. Äldre gäster kommer ibland och berättar att det var här de tjuvrökte i sin ungdom. Sen berättar en annan att i en glugg här var det första gången hon hånglade, berättar Peder.
Det ursprungliga Tullhuset byggdes i början av 50-talet men har använts för olika verksamheter under årens lopp. Ett av restaurangens rum fungerade som väntrum för ångbåtar fram till 60-talet. Under 1990-talet så använde högstadieeleverna på Hönö lokalerna till fisk och hummerodlingar.
Tullhuset tog sin nuvarande form som restaurang först 2001, och redan från början var konceptet klart, servering av fisk och skaldjur, inget kött. Preben Pedersen förklarar stolt att deras julbord mycket väl kan vara det enda julbordet med enbart fisk och skaldjur i hela Sverige, ett julbord som ökar i omsättning och popularitet, samtidigt som många andra traditionella julbord minskar sina intäkter.
– En annan sak som är unik är att vi har öppet året runt, medan de flesta matställen längst med kustbandet är sommarkrogar. Det innebär att vi kan behålla kvalitén och folk vet vad de får när de kommer hit, eftersom det inte är en ny kock varje år. Jörgen som ni träffade i köket har varit här i 14 år.
– Hur länge har ni haft öppet hela vintern?
– Det har vi haft i sex, sju år. Skulle man gå på IHMs alla siffror så borde vi bara ha öppet maj till september, de flesta gör ju så. Vi väljer att gå en annan väg och faktiskt tjäna lite mindre pengar, men stå för det vi gör.
En lokal strategi
Det är tack vare lokalbefolkningen som Tullhuset klarar vintrarna, och i restaurangens strategi ingår att den ska vara en mötesplats för de lokala. Exempelvis stängs restaurangen absolut senast klockan 23, eftersom man inte vill hantera något supande. Tullhuset ska inte vara ett festarställe för sommargäster utan en plats som står för möten och utveckling.
– Att se människor utvecklas är vad som driver mig eftersom jag utvecklas ihop med människor. Ta bara Jessica, den rödhåriga servitrisen som står där, hon kommer att bli konstnär eller något dylikt, men att få vara med på ett litet hörn av hennes livsutbildning tycker jag är så häftigt. En tjej som jobbade här i fem år medan hon studerade, är i dag rektor över alla Sveriges IT-gymnasier.
– Ni håller kontakt?
– Absolut! Jag är noga med det. Vi har två tidigare anställda i Australien, en i Perth och en i Sydney, som alltid hälsar på när de är hemma. Det är nog det som är drivet, att få vara med i utvecklingen. Väldigt många kommer tillbaka och säger: fan, vad vi lärde oss mycket här på Tullhuset.
Jag får för mig att med Preben vid rodret kommer nog Tullhuset och dess personal fortsätta att utvecklas i rask takt och samtidigt behålla sin tidlösa lokala skärgårdsprägel vid Klåva hamns gamla ångbåtsbrygga på Hönö.