Jonas Bernhardsson: "Är Corona en svart svan?"

Jonas Bernhardsson är IHM-lärare, författare och expert på börshandel och investeringar. Här ger han sin syn på vad du som aktiesparare bör tänka på under rådande ekonomiska kris.

Jonas Bernhardsson.jpg

Jonas Bernhardsson är en mycket uppskattad pedagog och har under 15 år hjälpt chefer, medarbetare och ledningsgrupper i näringslivet

Hur skulle du beskriva börskraschen 2020?

– Vad vi har sett hittills är ett exempel på en ”Event Driven Bear Market”. Covid-19 blev snabbt en global pandemi som skapade en osäkerhet och fick världens börser att rasa med över 30 procent. Det är det snabbaste och aggressivaste fallet vi någonsin sett. Från toppen till nuvarande botten tog det inte mer än en månad.

Vad är en Event Driven Bear Market?

– Man brukar kalla en nedgång på över 20 procent för en björnmarknad – Bear Market. Vi har haft större börsnedgångar, men inte lika snabba. Coronaraset är kopplat till en specifik händelse, precis som Lehman Brothers konkurs i september 2008, men nedgångar kan även beskrivas som cykliska eller strukturella. I värsta fall kan Coronaraset vara en katalysator som initierar en strukturell eller cyklisk nedgång.

Har du varit med om något liknande i din karriär?

– Nej, faktiskt inte. Och då har jag ändå erfarenhet av flera krascher, exempelvis måndagen 19 oktober 1987 då USA-börsen rasade med 23 procent på en dag. Många har beskrivit Coronapandemin som vad författaren Nicholas Nassim Taleb kallar för en Svart svan, en oförutsedd händelse som får stora konsekvenser (Taleb själv tycker dock inte att pandemin var oförutsägbar).


Sitter du i en HR-roll och vill ta den till nästa steg?

Utbildningen Diplomerad HR Business Partner är utvecklad för dig som vill arbeta affärsmässigt, strategiskt och rådgivande med HR


Vad kommer hända nu?

Det enda seriösa svaret är att ingen riktigt vet. När ekonomier stängs ner så här, vilket vi aldrig tidigare varit med om, samtidigt som världens centralbanker öser in stimulans är konsekvenserna svåra att överblicka. På lång sikt är vi tillbaka på kurvan igen, frågan är bara när.

Hur bör man tänka kring börsen framöver?

– Det beror på några olika faktorer, framför allt din tidshorisont och din riskbenägenhet, samt dina kunskaper i investeringar. Är man riktigt långsiktig och tänker pensionssparande 10-20 år framåt eller längre, eller sparande till barnen, bör man fortsätta spara i breda aktiefonder. Här kan man ta ganska stora risker. Är du äldre eller behöver pengarna snart bör du ta lägre risk.

Vilka råd har du att ge till de som inte har tid eller intresse för aktier?

– Försök komma igång med ett regelbundet sparande som du investerar i flera olika fonder. Tänk långsiktigt, sprid riskerna, leta efter låga avgifter och spara regelbundet. Det allra viktigaste är att du börjar tidigt. Det kan låta tråkigt och avlägset att pensionsspara när man är ung, men det är då som det ger störst effekt. Tid i marknaden är avgörande.

Har du några tips till den som är lite mer insatt i börshandeln?

– Är du kunnig i hur man investerar kan du leta enskilda aktier. Vill du ha högsta möjliga R/R (Risk/Reward) kan du leta nära krisens epicentrum. Då hittar du krisande flygbolag och hotell till exempel - eller så zoomar du ut och letar bland bolag vars affärsmodell inte påverkas nämnvärt av krisen, eller kanske till och med gynnas av den, och då hittar du branscher som levererar digitala upplevelser, streamingtjänster, gaming, bredbandsleverantörer, läkemedel och SaaS-bolag (Software as a Service) till exempel.

Varför behöver man förstå hur finansmarknaden fungerar?

– Ett skäl är det stora antalet aktieägare i Sverige. Vi är alla indirekta investerare genom vårt pensionssparande. Dessutom sparar åtta av tio svenskar i fonder och två miljoner har ett eget direktägande i aktier. Så kunskap om marknaden och förståelse för hur marknaden fungerar är något som gynnar samhället i stort. Men det allra viktigaste skälet är att det inte finns några investeringar som över tid slår ett direktägande i värdeskapande verksamhet.

Du är även aktuell nu med ny bok som berör ämnet, berätta

– Ja den heter Investeraren – allt du behöver veta om finansmarknaden. Det är en heltäckande allround-bok som förklarar hur börsen fungerar. Den vänder sig till dig som vill få avkastning på ditt sparande, som vill börja spara och investera och bygga upp en egen aktieportfölj eller bara vill veta hur finansmarknaden fungerar.

Hur fick du idén till boken?

– Jag jobbade i Amsterdam för ett svenskt företag i början av 90-talet. Där snubblade jag över en gammal bok om spekulationsbubblan i tulpanlökar på 1600-talet. Så fick jag lära mig att Amsterdam har världens äldsta aktiebörs, från 1602. Jag såg det som 400 år med äventyr, bubblor, krascher och avkastning samt en fascinerande berättelse om människans strävanden.

Världens äldsta aktiebörs, tänka sig

– Ja, Amsterdam är ett typexempel på hur välstånd har byggts, från en liten fiskeby till en blomstrande stormakt på 1600-talet, och det ville jag skriva om. Boken gavs ut första gången 1996. Jag gjorde en stor uppdatering 2002 efter it-bubblan och nu var det dags igen.

Vilka fonder skulle du rekommendera idag?

– På min sida www.investeraren.se är jag transparant med mina egna fondval och ger praktiska råd för hur man ska tänka kring sparande och investeringar.